2005-10-27: Bulgarije: Preparing diner for Bulgarians - lesson 1

Dit is de start van een goede dag. De radiateur komt terug en wordt buiten ingebouwd rond de middag. Voor die tijd komen Mitko en zijn collega nog even langs. Zijn jullie nu nog niet weg en voor de zoveelste keer antwoorden we dat we een verblijfsvergunning hebben aangevraagd voor Bulgarije en iedereen begint weer te lachen. Als de radiateur eenmaal is ingebouwd en het water erop weer op staat, staat iedereen in de houding. De lange monteur Vesco en met iedereen eromheen wordt de motor weer gestart. Crossed vingers.

Herbert start en het duurt effe. Wat afstellen en nogmaals...........................brrrrrrmmmmmm………………………………………………………………
EUREKA, HIJ LOOPT……..!!!

Ik kijk het nog een paar seconden aan, want elke moment kan het verkeerd gaan relaiseer ik me. Het is oktober en dat betekent de verkeerde maand, dit jaar. Ik loop naar de uitlaat en hij rookt niet meer. Zo schoon als een blaadje en de motor klinkt superrustig.

Eindelijk zijn we zover dat we bijna klaar zijn. Herbert stapt in de auto en begint te rijden. Ik dacht dat dit nog lang niet kon en sta verbaasd te kijken. Ik geef de camera aan Mitko die op het spektakel afkomt en hij filmt ons eerste ritje weer. Gelukkig maar, er is weer leven in de brouwerij.

It’s time for relaxing now. We have managed another problem and we are almost late for Tony and Dani. We are going to cook this evening. Around 12 o clock we have mailed that we would be there after 7 o’ clock PM. We also said it to Vesco, but we found the car something more important at this moment. We changed quickly and took the bus to the Market. We bought al the ingredients for the Dutch meal “Hutspot Stampot” and we take a cab. Don’t let the ladies waiting is our reason and we hurry on to the center. One time being there we are welcomed in nice setting. Everything is ok and the ladies were waiting and off course the where just ready with everything……off course! Haha, it does not matter. We jump into the kitchen and start cooking. We make the Hutspot with the original veal named “klapstuk” and this has to be on the stove for at least 1,5 hours. In the mean time Herbert is relaxing and I am showing my cleaning and cooking experience (ahum) and say that we have special ingredients. We have a lot of fun and it will be a nice evening. At the time the diner is served the table is ready with everything and we are surprised ourselves that we made this diner. It is our first cooking experience together and we like the really typically Dutch meal ourselves very much. The reactions of the Bulgarian lady’s where the same. See the pictures for the results of the “saying thank you evening” for the good things we have done together and the possibility to sleep at the home of Tony and Dani.

Afterwards we had a great evening and we made it a very nice evening with a little wine and a lot of fun. After we slept in the bed of Dani, which got into the bed of Tony again, we slept till 12 o’clock I guess.

It was again a welcome night sleep on a normal bed again. Thanks again ladies.